CVB actualiseert tabelwaarden voor grasproducten
Het Centraal Veevoeder Bureau (CVB) heeft de
samenstelling en voederwaarde van een aantal grasproducten voor herkauwers in
de Veevoedertabel aangepast. Aanleiding zijn de veranderde voederwaarden van
geanalyseerde praktijkmonsters waarschijnlijk vanwege de lagere
bemestingsniveaus. Dit betreft met name de waarden van vers gras en graskuil.
De standaardwaarden in de Veevoedertabel worden veelal gebruikt in berekeningen
wanneer actuele analyseresultaten niet beschikbaar, of niet relevant zijn.
Aangepaste waarden
Op basis van onderzoek uitgevoerd door Wageningen
Livestock Research heeft het CVB de chemische samenstelling en de fecale
verteerbaarheden van organische stof en ruw eiwit van grasproducten voor herkauwers
geactualiseerd. Een verandering van verteerbaarheid van de organische stof is
van belang doordat dit directe gevolgen heeft voor de energiewaarde. Daarnaast is
bekend dat de ook ruw-eiwitgehalten in graskuilen de afgelopen jaren zijn
gedaald, waarschijnlijk veroorzaakt door de lagere stikstofbemesting van
grasland. Een verlaagd eiwitgehalte resulteert in een eveneens verlaagd
fosforgehalte.
Lagere fecale verteerbaarheid
De update van de fecale verteerbaarheden van eiwit
en organische stof in vers gras, kuilgras en hooi (bij eenzelfde chemische
samenstelling) pakt verschillend uit.‘Vers gras’ krijgt een lager ruw-eiwitgehalte en een
lagere fecale ruw-eiwitverteerbaarheid.‘Kuilgras’ krijgt een lager ruw-eiwitgehalte, een
lagere fecale ruw-eiwitverteerbaarheid en een lagere VEM-waarde. Ook ‘matig
hooi’ krijgt een lagere VEM-waarde. ‘Goed hooi’ blijft goed hooi, daar
verandert niets aan.
De nieuwe CVB Veevoedertabel 2018 is in te zien en
te downloaden op de CVB-website (www.cvbdiervoeding.nl onder
het tabblad ‘CVB producten’).
Vanaf januari 2015 valt het CVB-programma onder de verantwoording van de
Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND). Wageningen Livestock Research
voert het programma uit.
================================================================================================
Contactpersoon: Wouter Spek, onderzoeker diervoeding,
Wageningen Livestock Research, 0317-486123, wouter.spek@wur.nl.